HISTORIEK  I  NIEUWS  I  VRIJE TIJD  I  KALENDER  I  STRATENPLAN  I  BESTUUR EN DIENSTEN   I  DAGELIJKS LEVEN  I  FOTO'S  I  CONTACT  I  SPONSORS   I  HOME

 

 

Wondelgem vanaf de 18de eeuw
Vanaf de 18de eeuw was Wondelgem gegeerd bij de rijkere Gentenaren die hier een buitengoed of zomerverblijf met park aanlegden.
Tot in de late 19de eeuw deed Wondelgem zich voor als een uitgesproken landelijk gebied met vooral lager gelegen gebieden en moerassige zones in de omgeving van de Durme-Kale, de Schipgracht, de Lieve en de Rietgracht. Kort erna vonden er in Wondelgem enkele ingrijpende veranderingen plaats: de opkomst van de industrie, het graven van het kanaal Gent-Terneuzen en de aanleg van de spoorlijnen Gent-Eeklo en Gent-Zelzate.
Hoewel de bevolking in belangrijke mate toenam vanaf de late 19de eeuw, kende Wondelgem vooral in de laatste decennia een belangrijke woonuitbreiding. Dit weerspiegelt zich in het dichte verkavelingpatroon van de woonzones.
Even ingrijpend waren het graven van de Ringvaart in de jaren 1960 en het voorbehouden van de aanpalende gronden voor nieuwe industriële vestigingen. De Zeeschipstraat vormt in die nieuwe ontwikkeling een belangrijke verbinding tussen het Gentse havengebied en Evergem.

Wondelgem in de Middeleeuwen
In een oorkonde van 5 mei 967 werd de naam “Gundinglehem” voor het eerst vermeld. Dit verwijst naar de woonplaats van een Salisch-Frankische familie: de Gundilo. Deze familie zou zich in de vierde eeuw in Wondelgem hebben opgehouden. Omstreeks 1170 duikt de naam Gundelgem op. De verdere evolutie ziet er als volgt uit: Gondelgem (1210), Wondelghem (1246) en vervolgens Wondelgem (1330).
De nederzetting “Wondelgem” lag oorspronkelijk in de huidige Bloemekenswijk, aan het noordelijke uiteinde van de Maïsstraat. Deze nederzetting bestond uit de oude Sint-Catharinakapel en een burcht. Omdat de kapel in de 17de eeuw ten prooi viel aan de vernielzucht van de Spanjaarden en de Geuzen, werd de bouw van de huidige Sint-Catharinakerk op de Vroonstalledries aangevat. Daarmee verschoof ook het centrum van Wondelgem. De legers van Oranje maakten Wondelgem op hun beurt onveilig. Vele bewoners verlieten het dorp en vluchtten naar Gent. Wondelgem veranderde in een spookdorp.

Bron: De Stad Gent

_____________________________________________________________________________________________________________

GESCHIEDENIS - KLIK HIER


Ook op